Ostatnie dni w Tatrach to była pogodowa przeplatanka – od metrowych opadów śniegu w czasie majówki, przez gigantyczne ulewy, które zniszczyły szlaki, kilka dni upałów i wróciliśmy do punktu wyjścia: dziś na 2000m padał marznący deszcz, a wyżej nawet śnieg… Warunki do biegania są więc trudne, ale nie niemożliwe.
foto: stado kozic w okolicach Liliowego
W Schronisku Murowaniec trwa właśnie Wysokogórski Obóz Biegowy pod szyldem „Grani Tatr” z Marcinem Świercem, jednym z najlepszych ultrasów w kraju.
Wczoraj udało się zrobić wymagający trening częściowo trasą przyszłotygodniowego Biegu Marduły.
foto: nad Czarnym Stawem Gąsienicowym
Nasza ekipa z Hali Gąsienicowej przebiegła przez Karb, zbiegła do Czerwonych Stawków i weszła na Świnicką Przełęcz, lecąc dalej granią w kierunku Kasprowego Wierchu.
foto: podbieg na Karb
Najważniejsza rzecz dla osób, które wybierają się niedługo w Tatry jest taka,że jest kilka miejsc, gdzie śnieg leży na trasie zawodów i w najbliższych dniach raczej nie stopnieje, gdzieniegdzie jest też bardzo ślisko, a niżej – błotniście.
foto: zbieg z Karbu
Wprawdzie do następnej soboty wiele się jeszcze może zmienić, ale w prognozach zdecydowanie więcej jest deszczu niż słońca…
foto: zalany szlak w okolicy Stawków
Na szczęście na samej grani biega się już po kamieniach.
foto: zalany szlak w okolicy Stawków
Temperatury dla osób lubiących chłód są idealne, od +10 stopni na dole w Zakopanem do -2 w okolicy Świnicy.
foto: dolna część podejścia na Świnicką Przełęcz
Zapewne przydadzą się rękawiczki i buffy.
foto: górna część szlaku pod Świnicką Przełęczą
foto: tuż pod Przełęczą
Po więcej raportów pogodowych z Tatr zapraszamy na stronę Biegu Ultra „Granią Tatr” na FB https://www.facebook.com/BiegUltraGraniaTatr, a spragnionym ciekawych treningów w najwyższych polskich górach polecamy II Obóz Wysokogórski w Schronisku Murowaniec już za 2 tygodnie w dniach 13-17 czerwca.
foto: na grani
foto: widok z Beskidu na Tatry Wysokie
Do zobaczenia na szlaku!
Więcej na www.BieganiewTatrach.pl
Zdjęcia: Marcin Świerc
Leave a Comment